מימי קדם ועד היום בני האדם סחרו בתבלינים והתייחסו לחלקם כיקרים יותר מזהב. תבלינים מסויימים נחשבו לראויים לעלות רק על שולחנותיהם של מלכים, בעוד שאחרים הסתפקו בתיבול של תוצרת מן השדה ומן הגינה. בכל תרבות על פני כדור הארץ, התבלינים תופסים מקום מרכזי במטבח ובתרבות, ואפילו בפולחן. איך כל זה קשור לברביקיו שלכם? בכל פעם שתרצו לבשל מאכל אתני כזה או אחר, חשוב שתלמדו להכיר את התבלינים המקומיים להעשרת המאכלים שאתם מכינים בדרך האותנטית והנכונה ביותר.
לתבל את הברביקיו שלך
בעוד שפעם התבלינים היו עושים את דרכם בשיירות של גמלים או נודדים בים לכל רחבי תבל, כיום כל קפיצה קטנה לשוק או למרכול המקומי יכולה לספק לכם הצצה לעולם שלם של תבלינים מכל קצווי עולם, החל מהחריפות המתקתקה של הצ’ילי ועד למלכותיות ולאצילות של הזעפרן. תבלינים הופכים את המזון לטעים יותר, עשיר יותר, בריא יותר ומספקים חוויה קולנרית טובה הרבה יותר. כאשר אתם מגוונים את המזון שאתם אוכלים, אתם לא רק תורמים לעניין באוכל אלא גם נפתחים לתרבויות ולמנהגים של תרבויות אחרות.
החשיבות של תבלינים
התבלינים מעניקים למזון תוספת של ויטמינים ומינרלים, מרככים ומשביחים את הבשר ומעניקים טעם וניחוח נפלא לירקות, דגים, עופות ובשרים, מרקים, קציצות ומאפים שגורמים לכם להרגיש בבית. לכל מטבח יש את התיבול האופייני לו, וחקר התיבולים יכול לעזור לכם להגיש למשפחתיכם ולחבריכם מנות עשירות יותר, אותנתיות יותר, צבעוניות וטעימות יותר, ולקצור מחמאות בקלות רבה.
תבלינים מכל קצוות העולם
לכל תרבות על פני כדור הארץ התפתח מטבח אתני עשיר במטעמים אשר מתובל באופן ייחודי. במזרח הרחוק תוכלו למצוא מעדנים המבוססים על סויה, דבש, שום, ירקות, ציר דגים או פירות ים, בהודו הרחוקה תוכלו למצוא קארי, כורכום ופלפל חריף, באירופה אוהבים מאד עגבניות, שום ובצל, וכדאי גם לדעת הפפריקה ההונגרית המפורסמת איננה אלא הפלפל החריף שג’ינג’ס חאן כה אהב והביא אותו עימו לכל מקום שכבש, באמריקה הצפונית תמצאו מאכלים המבוססים על רוטב הברביקיו הנפוץ והאהוב, מייפל וגם גבינה למי שלא אוכל כשר ( ניתן להשתמש בתחליפי גבינה או למזוג את הרוטב על ירקות במקום בשר ) בדרום אמריקה הצ’ילי נמצא בשימוש תדיר, ובים התיכון תמצאו הרבה שמן זית, זיתים ועשבי תיבול מן הגינה. ישראל הינה מקום ייחודי בעולם המשלב סוגים רבים של מטבחים עממיים ומשובחים מכל רחבי העולם: תימן, צפון אפריקה, אירופה, צפון ודרום אמריקה, מזרח אירופה, אתיופיה ועוד, כך שבכל בית בישראל תוכלו למצוא תפריט מעניין ומרתק, ולאכול שניצל ופירה לצד עריסה חריפה או שקשוקה עסיסית. ללא תבלינים, לבשר, לירקות ולדגים לא יהיה טעם עשיר דיו, והוא עלול להרגיש תפל. כמו כן, חשוב להעדיף תבלינים מעודדי בריאות ולהמעיט בתבלינים חריפים מדי או כאלו שמכילים כמות גבוהה של מלח וסוכר.
ברביקיו חובק עולם
על מנת שבכל פעם שתזמינו אורחים הם יוכלו ליהנות מחגיגה של טעמים, צבעים וניחוחות שונים ולקצור מחמאות בקלות רבה, להלן רשימה של תבלינים מומלצים. כמובן שקצרה היריעה מלהביא את כל התבלינים שבעולם, אך אלו בהחלט יעזרו לכם לחקור ולגלות עולמות ותרבויות שלא הכרתם קודם לכן במטבח:
ברברה
תערובת תבלינים אפריקאית זו מאפיינת את התרבות האתיופית ומתאימה לתבשילים ונזידים אך גם לקציצות והמבורגרים:
- זרעי כוסברה
- זרעי חילבה
- פלפל שחור
- פלפל אנגלי
- הל
- ציפורן
- שבבי בצל מיובש
- פלפל חריף
- פפריקה
- מלח
- אגוז מוסקט טחון
- ג’ינג’ר טחון
- קינמון טחון
תערובת חמש התבלינים
בסין ובמזרח הרחוק מאוד נפוץ השימוש הביתי בתערובת חמש התבלינים המשמש כבסיס להכנת כמעט כל דבר, ממרקים ועד לאורז ובשרים. קל למצוא את המרכיבים הפשוטים האלו בכל חנות מקומית, ובמקרה הצורך להעזר בחנות המוכרת מוצרים מן המזרח הרחוק.
- אניס
- פלפל סצ’ואן
- ציפורן
- שומר או זרעי כוסברה
- מקל קינמון
ניחוחות פרובנס
חבל פרובנס בצרפת מספק לנו אינסוף השראה של כפריות מתוקה טובלת בירק ובפרחים צבעוניים. אין זה פלא שגם המטבח עשיר בטבע מקומי אשר ניתן למצוא בכל גינת ירק. את התבלינים של פרובנס ניתן למצוא כמעט בכל חנות וגם לגדל לבד במרפסת הבית או בחצר:
- טימין מיובש
- טרגון מיובש
- זעתר
- קליפת תפוז מיובשת ומפוררת
- זרעי שומר טחונים
- זרעי סלרי
- לוונדר מיובש וטחון
- פלפל לבן
- עלי דפנה מיובשים וגרוסים
גאראם מסאלה
גאראם מסאלה הינו תערובת תבלינים הודית מסורתית המוסיפה המון טעם, צבע וניחוח מיוחדים למאכלים שונים כגון בשרים, אורז, ירקות ודגים. גאראם מסאלה הינו גמיש מאד מבחינת הטעם ולכל מחוז בהודו יש תערובת קצת שונה, גם לכם מותר לשנות, להוריד או להוסיף תבלינים על פי הטעם ועל פי ההעדפה:
- מקלות קינמון
- גרגרי הל ירוק
- גרגרי הל שחור
- ציפורן
- זרעי כמון
- זרעי כוסברה
- גרגרי פלפל שחור
- אגוז מוסקט טחון
- פלפלי צ’ילי מיובשים
בהרט
כמעט כל ישראלי מכיר את תערובת התבלינים בהרט המגיעה מארצות המזרח התיכון, איראן ועירק. התערובת משתנה לעיתים ממטבח למטבח, וניתן להוסיף אותה למרקים, קבבים, קציצות ומאפי בשר שונים לחוויה קולינרית ים תיכונית אמיתית.
- גרגרי פלפל שחור
- זרעי כוסברה
- זרעי כמון
- גרגרי פלפל אנגלי
- זרעי הל
- שיני ציפורן
- מקלות קינמון
- פפריקה מתוקה
- אגוז מוסקט טחון