עונת הפיקניקים והטיולים בשיאה ומתחשק לכם לצאת לעל האש בפארק המקומי עם כל החברים והמשפחה, ליהנות מניחוח הבשר הצלוי, מהטעמים האהובים ומהאוירה הכי ישראלית שיש, אבל חוששים שכישורי המנגל שלכם לא מספיק טובים. אם גם אתם חולמים להרשים את החבר’ה בכישורי המנגול שלכם ולהבעיר את מנגל הפחמים בדיוק כמו המומחים, במיוחד בשבילכם כתבתו את המדריך המלא להדלקה נכונה ובטיחותית.
מנגל הפחמים
אחת הדרכים העתיקות ביותר לצליית מזון שעדיין נמצאת איתנו היא צלייה באמצעות גחלים. הטעם והניחוח המתקבל משריפת השומן הנוטף לתוך הפחם הלוהט הופכים את חווית הבשר למשהו שאין לו תחליף.
אין משהו ישראלי וחברמני יותר מלשבת ביחד ליד המנגל עם בירה קרה ולחכות שהקבבים, השישליקים והסטייקים העסיסיים יחליקו לתוך הצלחת שלנו לארוחה משביעה וטעימה בטירוף, אך ההתעסקות עם האש והדלקת הפחמים צריכה להיות נכונה, מקצועית ובטיחותית כדי שתוכלו להמשיך וליהנות מיום אביבי ונפלא בפארק השכונתי בלי שום דאגות.
גריל פחמים בטיחותי
בטרם נדבר על הדלקה בטיחותית ונכונה של גרילי פחמים, חשוב שנדבר על המנגל עצמו. כולנו מכירים את המנגלים החד פעמיים שניתן לרכוש במרכולים ובחנויות הנוחות, אך אלו עשויים מחומרים זולים, נוטים להתהפך ולא מאוד בטיחותיים.
למען הבריאות שלכם, של החברים שלכם ושל המשפחה שלכם, שיקלו לרכוש מנגל קבע בטיחותי עם מנגנוני בלימה ורגליים יציבות למניעת התהפכות אשר יעניקו לכם חווית נפנוף בטוחה ומקצועית. חלק מן הדגמים אף ניתנים לקיפול ונשיאה לקמפינג ולטיולים.
הצבת המנגל במקום בטיחותי
הצבת המנגל במקום בטוח חשובה לא פחות מבחירת מנגל בטיחותי והדלקה נכונה של הפחם. על המנגל לעמוד על שטח ישר לחלוטין ויציב באיזור נטול דשא, עלים יבשים או ענפים. אדמה חשופה או חול הם המשטחים האידיאליים עבור המנגל, כאשר בחניונים מוסדרים רבים ישנן פינות מנגל מוכנות מראש. הקפידו על השילוט המורה היכן מותר והיכן אסור לערוך מנגלים וכבדו אותם.
מעל המנגל צריכים להיות רק שמיים פתוחים, הרחק מענפי העצים, שיחים, אוהלים מתנפנפים, דגלים, סכך או כל דבר אחר שעשוי מחומרים מתלקחים. אל תניחו לילדים לשחק בכדור או בפריזבי ליד המנגל, קבעו היטב אוהלים, ובידקו את כיוון הרוח לפני שאתם מתחילים כדי לוודא שאף אחד לא ייפגע מן העשן. פעולות פשוטות אלו יכולות פשוטו כמשמעו להציל חיים.
הדלקה נכונה ובטיחותית של מנגל פחמים
כדי שתוכלו להרגיש כמו מקצוענים אמיתיים ולהבעיר אש בפחמים בקלות, בנוחות ובבטיחות, כל שעליכם לעשות זה לעקוב אחרי ההוראות הבאות:
- שלב ראשון: ריפוד תחתית המנגל בנייר דליק – בתחתית המנגל הניחו ניירות שנדלקים בקלות כגון טישו, נייר טואלט או קרטון קל. בדרך כלל זוהי ההזדמנות הטובה ביותר לפנות את כל הפסולת שהצטברה לכם באוטו ובכיסי הג’ינס כמו פתקי חניה ישנים, רשימות מכולת, אריזות נייר של משלוחי מזון, נייר טואלט משומש, אריזות קרטון של מאכלים ומשקאות וכ”ו, הקפידו להשליך לתחתית המנגל רק חומרים המבוססים על תאית כמו נייר וקרטון ולהמנע משקיות נילון, פלסטיק או גומי כדי למנוע עשן חריף ורעיל.
- שלב שני: שפיכת שמן על הנייר עד להספגתו – העזרו בשמן בישול ביתי רגיל כמו קנולה או חמניות כדי להספיג את הנייר שבתחתית המנגל היטב, הניחו את הרשתות על גבי המנגל והשליכו גפרור בוער פנימה. התלקחות תהיה מיידית והרשתות ימנעו מהנייר הבוער להתעופף עם הרוח לכל עבר. אם בכל זאת חמקה לכם איזו פיסה בוערת, וודאו לכבות אותה בזריזות.
אתם לא חייבים, אבל אם יש לכם אפשרות, החזיקו תמיד רשת מנגל אחת נוספת שתשמש רק לשלב ההבערה כי לאחר זמן מה הן נוטות להתעקם מן החום. - שלב שלישי: הנחת הפחם על גבי הרשת – הניחו את קוביות הפחם על הרשת ושפכו עליהם עוד קצת מן השמן. רצוי תמיד להשתמש בקוביות גדולות לבעירה ממושכת יותר. במידה ויש לכם מנגל קטן, הניחו לפחמים לבעור כך במשך עשר דקות, ועם יש לכם מנגל גדול עם הרבה בשר לצלות, המתינו עד שהפחמים הופכים מלובנים לחלוטין.
- שלב רביעי: שפיכת הפחם הלוהט לתוך המנגל – לאחר שהפחמים בוערים יפה ומשנים את צבעם משחור מבריק ללבן מעושן, באמצעות מלקחיים הרימו את הרשת והניחו לפחם להחליק פנימה אל תוך המנגל. זהירות! השלב הזה מלווה בפרץ עשן וגיצים, שימרו על הזרועות והפנים.
- שלב חמישי: ביצול ושימון הרשת כהכנה להנחת הבשר – לאחר שכל הפחם כבר בתוך המנגל ובוער ביחד עם שארית הקרטון והנייר בעליזות, קחו תפוח אדמה טרי או בצל גדול ( וזה באמת לא חשוב אם הוא לבן או סגול ) חצו אותו לחצי, טבלו אותו קלות בשמן ואת הצד שנטבל הצמידו לרשת הגחלים באמצעות מזלג בשר ושפשפו את כל הרשת היטב עד שהיא תהיה נקייה לחלוטין.
זהו, הגיע הרגע שחיכיתם לו, הנחת הצ’וריסוס, הכנפיים, צלעות הכבש, הסטייקים, הקבבים, השישליקים או המעורב הירושלמי המדהים שקניתם לארוחה מושלמת עם כל המשפחה והחברים.
מה לגבי מדליק פחמים?
בזמן שערכתם את הקניות למנגל במרכול, בוודאי נתקלתם במדליק הפחמים, קוביות לבנות או חומות שאותן מפזרים בין הגחלים להבערת אש יציבה ומהירה. זוהי גם שיטה מצויינת להדלקת אש, אך אנו ממליצים להעדיף את מדליקי הפחמים המבוססים על חומרים טבעיים.
כל מה שעליכם לעשות הוא לפזר את הפחמים בתחתית המנגל, לערבב אותו היטב עם קוביות מדליק הפחמים ולהדליק. הקוביות ישמרו על להבה יציבה וידאגו שהפחמים יתלקחו היטב. המנעו משימוש בשמני מנוע, דלק, נפט או כל חומר רעיל אחר.